Snabblån

Allt du behöver veta om att ta snabblån i Sverige 

Akuta utgifter går inte alltid att förutse, och när pengar snabbt behöver trilla in på kontot kan ett snabblån bli den bästa lösningen för dig. Att ta snabblån i Sverige har blivit ganska vanligt, och inte minst tack vare enkelheten. Det är snabbt och smidigt att både ansöka om, att motta och att betala tillbaka den här typen av lån, och med stor efterfrågan kommer ett stort utbud i form av en hel uppsjö av olika långivare. 

Visa mer resultat

Nedan kommer vi att dyka ner på djupet för att informera dig kring just ämnet ”snabblån”. Fortsätt att läsa för att ta reda på mer om vad ett snabblån är, vad de olika relaterade begreppen syftar på samt hur du på bästa sätt ansöker om ett snabblån. 

 

Vad är ett snabblån? 

Såsom namnet antyder är ett snabblån en typ av lån som snabbt betalas ut efter en kort ansökningsprocess. I vanliga fall brukar snabblån bestå av ett belopp på mellan 1 000 och 5 000 kronor, men visst finns det vissa långivare som erbjuder större belopp. Du kan förvänta dig en återbetalningstid som ligger på ungefär en månad, och därför har snabblån blivit så populära hos de som är i behov av pengar här och nu. 

Kanske har ditt kylskåp plötsligt brakat samman, en reservdel till bilen behöver bytas ut eller så dök ett akut tandläkarbesök upp. Det går inte alltid att förutse plötsliga utgifter, och om din budget inte har tillåtit för en tillräcklig buffert kanske din enda lösning är ett snabblån. 

Snabblån kan du ansöka om från antingen datorn eller mobilen, och den stora lockande aspekten av snabblån är att du inte behöver stå ut med några väntetider. När ditt lån väl har beviljats tar det oftast inte mer än någon timme – om ens det – innan pengarna dyker upp på kontot så att du omedelbart kan använda dem. Ha dock i åtanke att återbetalningstiden som sagt oftast inte ligger på mer än en månad, så säkerställ innan ansökningen att du kommer att ha nog med pengar i slutet av månaden för att ha möjligheten att betala tillbaka lånet. 

Att ta ett snabblån utan UC

Hur du ansöker om ett snabblån 

Teknologins framfart har bjudit oss på många uppgraderingar och förbättringar så att vi slipper långa väntetider, och snabblånsansökningsprocessen är inget undantag. När du vill ansöka om ett snabblån gör du antingen detta online eller genom att besöka långivarens mobila applikation. Senare i den här artikeln kommer vi att gå in lite mer på hur du går till väga för att hitta den rätta långivaren, men om du redan vet vem du ska vända dig till kan du gå vidare till nästa steg.

I långivarens applikation eller på deras hemsida kommer du att bli bemött av ett ansökningsformulär, och här anger du vissa uppgifter. Du behöver bland annat fylla i hur mycket pengar du vill låna, längden på återbetalningstiden som du föredrar, din mejladress, ditt telefonnummer och ditt personnummer. Beroende på långivare kan det också vara nödvändigt att ange huruvida du har fast anställning eller inte tillsammans med liknande information. 

Långivaren använder sedan dessa uppgifter för att bedöma huruvida det är lämpligt för dem att bevilja din låneansökan eller inte. De ser även till så att en kreditupplysning genomförs för att ta reda på om du har några tidigare betalningsanmärkningar. För att säkerställa att det verkligen är du som ansöker om ett snabblån kan du också behöva verifiera din identitet med hjälp av Mobilt BankID, men den här processen tar inte mer än några sekunder. 

 

Att ta ett snabblån utan UC 

Att ta ett snabblån utan UC syftar på att ansöka om ett lån hos en långivare vars kreditupplysning inte genomförs av Upplysningscentralen. Vad betyder då detta och varför skulle du vilja ta den här typen av lån? Jo, UC är en förkortning för Upplysningscentralen som för närvarande är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. När du ansöker om ett lån hos en av de stora bankerna kommer en kreditupplysning hos Upplysningscentralen att genomföras, och information om tidigare kreditupplysningar som har tagits om dig sparas i systemet.  

Genom att ta ett snabblån utan UC använder långivaren sig av ett annat kreditupplysningsföretag, vilket betyder att upplysningen inte registreras hos UC. Om du i framtiden ansöker om ytterligare lån kommer banken då inte att kunna se dina tidigare kreditupplysningar. Ett stort antal upplysningar hos UC kan påverka din kreditvärdighet negativt, så för framtidens skull kan det därför vara gynnsamt för dig att ansöka om ett snabblån utan UC. 

 

Vad du kan förvänta dig av räntor för snabblån 

Det är ingen hemlighet att räntorna kan bli ganska höga när du tar ett snabblån. Med tanke på att snabblån räknas som lån utan säkerhet tar långivarna en ganska stor risk när de beviljar din ansökan, och därför är det inte mer än rätt att de tar ut höga räntor för att säkerställa att det är värt risken. Vad du dock i gengäld får är ett mycket snabbt lån utan några väntetider eller långa bankmöten. Du slipper att uppvisa säkerhet och det är därför mycket enklare för dig att få ett lån beviljat än om du exempelvis hade vänt dig till ett lån hos en av storbankerna. 

Utbetalningen sker dessutom samma dag, och det finns inga svåra krav på en hög inkomst som du måste leva upp till. Du kan till och med hitta långivare som beviljar din ansökan trots att du har betalningsanmärkningar, så om du är i akut behov av pengar kan ett snabblån bli en ypperlig lösning. 

 

Krav och vanliga villkor för att få ta snabblån 

Det är inte alla som får lov att ta ett snabblån, men lyckligtvis nog är kraven inte särskilt… tja, krävande. I vanliga fall räcket det att du är folkbokförd i Sverige, att du är minst 20 år gammal och att du inte har några obetalda skulder hos Kronofogden. Kraven kan dock variera en aning beroende på vilken långivare du vänder dig till då det finns många som har lägre eller högre ålderskrav än just 20. 

Det är dessutom möjligt att finna långivare som beviljar låneansökningar även om det skulle vara så att du har betalningsanmärkningar. När allt kommer till kritan rekommenderas det dock inte att ansöka om ett snabblån om du har andra obetalda skulder som ligger och tickar. Fokusera först på att betala tillbaka dessa innan du tar nya lån. 

 

Att ta ett snabblån utan inkomst 

Det är sällan som du stöter på långivare som erbjuder dig ett snabblån även om du inte har någon inkomst, men visst är det möjligt att hitta under vissa omständigheter. Långivaren måste då kunna säkerställa att du har nog med pengar att leva på varje månad efter att du har betalat tillbaka på lånet och de avgifterna som tillkommer. Om så är fallet kan ansökan beviljas trots att du inte har någon inkomst att tala om. Är du osäker på om en viss långivare erbjuder lån utan inkomst? Fyll då helt enkelt i en låneansökan och få snabbt ett besked utan långa väntetider. 

Snabblån uten inkomst

Är det möjligt att förlänga ett snabblån? 

Om du för någon anledning skulle ha stora bekymmer med att betala tillbaka snabblånet som du har tagit kan du vända dig till långivaren för att be om en förlängning. Det finns ett ganska stort antal företag som erbjuder förlängningar, men du bör ha i åtanke att det då tillkommer en avgift. Med detta i åtanke kan snabblån därför bli ganska dyra om du inte har gjort upp en smart återbetalningsplan, så se alltid se till så att du kommer att kunna betala tillbaka i helhet innan du ansöker om ett lån. 

 

Vem som bör undvika snabblån 

Trots att ett snabblån kan bli en ypperlig lösning för dig som har en akut skuld som snabbt måste täckas finns det vissa tillfällen då det inte är en särskilt god idé att vända dig till den här typen av lån. Om några av följande punkter stämmer in på dig bör du överväga att hitta andra lösningar såsom att spara lite pengar varje månad så att du har en buffert ifall att en oförutsebar utgift skulle dyka upp. 

  1. Du klarar inte att hålla dig till återbetalningsplanen

Du bör undvika att ta snabblån om du vet med dig att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet månaden efter. Såsom tidigare nämnt brukar snabblån ha en återbetalningstid på ungefär en månad, och uteblivna återbetalningar kan bli en riktigt dyr historia. Snabblån har redan en relativt hög ränta, och om du struntar i att betala tillbaka kommer förseningsavgifter att tillkomma, vilket gör lånet ännu dyrare för dig. 

Efter en viss tidsperiod utan tillbakabetalningar går ärendet vidare till Kronofogden. Med andra ord är det mycket viktigt att du säkerställer att du faktiskt kommer att ha råd med snabblånet innan du ansöker om det. 

  1. Snabblånet är menat att täcka andra lån

Om du lånar pengar för att täcka ett tidigare obetalat lån kan det lätt bli en ond cirkel där du fortsätter att ta större och större lån då du inte har råd med de tidigare lånen. Bryt cirkeln omedelbart genom att undvika att ansöka om snabblån ifall du redan har andra obetalda lån som ligger och tickar. 

  1. Pengarna ska användas till nöjen

Visst kan det låta lockande att ta ett snabblån för att omedelbart kunna köpa den där nya mobilen eller för att äntligen ”ha råd till” det där klädesplagget, men du bör först fråga dig själv om det är värt besväret. Ett lån måste alltid betalas tillbaka, och då med räntor och andra avgifter som tillkommer. 

Om du istället beslutar dig för att spara ihop lite pengar varje månad till dess att du har råd med nöjet slipper du att förlora pengar på lån eller att behöva oroa dig för tillbakabetalningar. Snabblån bör endast övervägas om det är tal kring en akut situation där snabba pengar är nödvändiga. 

  1. Du är beroende av spel

Om du lider av ett spelberoende är det ingen god idé att tända eld på glöden. Säkerställ att du aldrig använder lånade pengar till gambling genom att fullständigt undvika snabblån om du har ett spelberoende. Ta heller aldrig lån för att täcka hyra eller mat bara för att du har spelat upp dina resterande pengar. Detta kan också till slut bli en ond cirkel där du använder din inkomst till spel medan de lånade pengarna går till räkningar. Se därför till så att du först av allt tar tag i dina besvär och beroenden. 

 

Hur du jämför lån enkelt och smidigt 

Med så många långivare i vårt avlånga land, hur ska du gå till väga för att se till så att du hittar det bästa företaget med villkoren som passar just dig? Ett smart och enkelt sätt är att vända dig till en jämförelsesida där du har möjligheten att jämföra låneerbjudandena från flera olika företag. 

På en av dessa sajter skickar du enbart in en låneansökan, och sedan får du de bästa erbjudandena från de mest passande långivarna baserat på vad du har angett i låneansökan. På så vis kommer också enbart en kreditupplysning att genomföras istället för flera olika, vilket du annars får stå ut med om du ansöker separat hos alla de olika företagen. 

När allt är sagt och gjort kan snabblån, trots de höga räntorna, vara en ypperlig lösning för många. Det går inte alltid att förutse när en akut utgift plötsligt kommer att dyka upp, så om du är i behov av att täcka upp dessa kostnader kan ett snabblån vara din enda utväg. Lyckligtvis nog behöver du inte vänta särskilt länge förrän pengarna skickas över till ditt konto, utan det är smidiga ansökningar, milda krav, generösa återbetalningspolicys och snabba utbetalningar som gäller! 

 

Ansök om lån

 

Scroll to Top