Bolån

Så ansöker du om ett bolån – Enkelt och smidigt online 2024

Utfyll en online ansökan om bolån på vår hemsida och förverkliga dina drömmars boende.

Våra fördelaktiga bostadslån hjälper dig på vägen.

Lånekoll
5
Lånebelopp
200.000 - 17.000.000 kr
Ränta från
1.49 - 1.99%
Åldersgräns
18 år
Utbetalning
Individuell
Aldrig några dolda avgifter
Alltid snabba utbetalningar
Aldrig mer än en kreditupplysning
Ok bet. anm. - Ej UC
Räkneexempel lån: 600 000 kr i 25 år. Totalt att återbetala 704 597 kr på 300 avbetalningar = 2 695 kr/mån. Nom. rörlig ränta 1,39%. Eff. ränta 1,4% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr). Detta är en annonslänk.
Zensum
4.8
Lånebelopp
20.000 - 600.000 kr
Ränta från
3,45% - 19,95%
Åldersgräns
18 år
Utbetalning
12 - 180 mån
Personlig hjälp hela vägen
Endast 1 kreditupplysning
+900 000 behandlade offerter
Ej Låna utan uc - Ej Betalningsanmärkningar - Ansök med BankID accepteras - Ej Direktutbetalning
Eksempel: 150 000 kr i 8 år. Totalt att återbetala 194 304 kr på 96 avbetalningar = 2 024 kr/mån. Nom. rörlig ränta 6,72%. Eff. ränta 6,93% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift fr. 0 kr). Detta är en annonslänk.
Hypoteket
5
Lånebelopp
200.000 - 9.500.000 kr
Ränta från
1.33 - 1.76%
Åldersgräns
18 år
Utbetalning
1-2 dagar
Se din ränta direk
Utan bolåneförhandling
Kostnadsfritt och enkelt
Ej UC - Ej bet. anm.
Räkneexempel lån: 1 000 000 kr i 30 år. Totalt att återbetala 1 293 394 kr på 360 avbetalningar = 1 792 kr/mån. Nom. rörlig ränta 1,15%. Eff. ränta 1,16% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr). Detta är en annonslänk.
Ordna Bolån
4.6
Lånebelopp
150.000 - 15.000.000 kr
Ränta från
0.85 – 8.0%
Åldersgräns
18 år
Utbetalning
1-2 dagar
En ansökan, flera banker
Kostnadsfri tjänst
Personlig rådgivning
Ej UC - Ej bet. anm.
Räkneexempel: Räntan är rörlig eller bunden och bestäms individuellt efter sedvanlig kreditprövning. Räntespannet är per 2021-10-01 nominellt 0,84%-7,9% och effektivt 0,85%- 8,0%. Vid ett bolån på 1 400 000 kr med en rörlig ränta på 1,34% (1,35% effektiv ränta), 50 års löptid, 2% årlig amortering blir månadskostnaden 6680 kr (före ev. skatteavdrag) för ränta och amortering. Den totala kreditkostnaden för lånet blir 3 205 340 kr under löptiden (50 år). Detta är en annonslänk.

 

Sorteringen av erbjudanden påverkas av storleken på vår provision! Läs mer…

 

Så ansöker du om ett bolån 2024

Så ansöker du om ett bolån

Att bli husägare är en dröm för många, men processen att ansöka om ett bolån kan kännas överväldigande. Här guidar vi dig genom stegen för att underlätta din bolåneansökan, så att du kan ta steget mot ditt drömboende.

Först och främst är det viktigt att förbereda sig. Kontrollera din kreditvärdighet. Din kreditrapport påverkar i hög grad vilken ränta du kan erbjudas. Det är därför en bra idé att se över den innan du ansöker om ett bolån.

Nästa steg är att bestämma hur mycket du kan betala i månaden och hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Denna information hjälper dig att avgöra vilken prisklass på bostad du ska titta på.

Nu när du har en uppfattning om din ekonomi kan du börja jämföra olika banker och långivare. Varje bank kan ha olika räntor och villkor, så det är viktigt att undersöka alla alternativ.

När du har valt en långivare, är det dags att samla alla nödvändiga dokument. Detta kan inkludera lönespecifikationer, skattedeklarationer och andra ekonomiska dokument. Kom ihåg att vara noggrann – ju mer komplett din ansökan är, desto snabbare kan processen gå.

Efter att ha skickat in din ansökan kommer banken att göra en bedömning av din ekonomiska situation och värdet på den bostad du vill köpa. Om allt ser bra ut kommer du att få ett lånelöfte.

Sist men inte minst, när du fått ditt lånelöfte kan du påbörja ditt bostadsköp. Med rätt förberedelse och forskning kan bolåneansökningsprocessen bli mycket smidigare och leda dig ett steg närmare att förverkliga din bostadsdröm.

 

Så ansöker du om ett bolån

 

Vad är ett bolån?

När vi talar om att köpa ett hem, dyker termen ”bolån” upp nästan omgående. Men vad innebär det egentligen, och hur fungerar det?

Ett bolån är en typ av lån som specifikt tas för att finansiera köpet av bostäder, såsom lägenheter eller hus. Det som särskiljer detta lån från andra lån är att själva bostaden fungerar som säkerhet för lånet. Detta betyder att om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet, har banken eller långivaren rätt att ta över bostaden för att täcka skulden.

När du ansöker om ett bolån kommer din ekonomi att granskas noggrant. Banken kommer att titta på din inkomst, dina utgifter, eventuella andra skulder och din kreditvärdighet. Detta för att bedöma hur stor risk det innebär att låna ut pengar till just dig. Räntan, som är den kostnad du betalar för att låna pengarna, kan variera beroende på dessa faktorer samt rådande marknadsränta.

Bolånet delas ofta upp i två delar: topplån och bottenlån. Bottenlånet utgör den större delen av lånet, oftast upp till 85% av bostadens värde. Topplånet täcker den återstående delen, upp till 95% av bostadens värde. Räntan på topplånet är oftast högre, eftersom risken för banken anses vara större.

Att förstå bolånets grundprinciper är centralt för den som funderar på att köpa en bostad. Genom att vara väl förberedd och göra en noggrann research kan du hitta den bästa lösningen för just din situation, och därmed ta ett steg närmare drömbostaden. Oavsett om du är förstagångsköpare eller erfaren på bostadsmarknaden, är det alltid värt att uppdatera sin kunskap om vad ett bolån faktiskt innebär.

 

Bolån med betalningsanmärkning

Att drömma om att äga ett eget hem är inte ovanligt, men för dem som har en betalningsanmärkning kan denna dröm verka avlägsen. Trots detta finns det faktiskt möjligheter att förverkliga denna dröm, även om det kräver lite extra ansträngning.

Betalningsanmärkningar kan bli kvar i din kreditrapport i upp till tre år. Under denna period kan det vara svårt att bli godkänd för traditionella bolån. Dock betyder det inte att dörren är helt stängd.

Det finns långivare som är specialiserade på att erbjuda bolån till personer med betalningsanmärkningar. Eftersom dessa långivare tar en högre risk kan de dock också kräva en högre ränta. Därför är det av yttersta vikt att noggrant jämföra dessa alternativ innan man tar ett beslut.

När man ansöker om ett sådant bolån kan det även vara fördelaktigt att presentera en solid ekonomisk plan. Denna kan inkludera bevis på stabil inkomst, en budget och en förklaring till varför du fått betalningsanmärkningar tidigare, samt hur du planerar att undvika detta i framtiden.

Genom att vara väl förberedd och visa långivare att du är en pålitlig låntagare ökar du dina chanser att säkra ditt drömhem.

 

Ansök om bolån

Att utfylla en online-ansökan om bolån tar bara ett par minuter av din tid. Du slipper att gå till banken, och du slipper att anpassa dig efter bankens öppettider! Du kan med andra ord helt i ditt eget tempo – och närsomhelst på dygnet – uppleva hur lätt det är att ansöka om ett bostadslån. Du behöver inte oroa dig för säkerheten. Det är lika säkert att göra en online ansökan som att gå till banken och ansöka om ett bostadslån. Utsätt inte dina drömmar – ansök om ett bostadslån i dag!

 

Vi erbjuder fördelaktiga bostadslån online

Bolånetaket, vad innebär det?
Hösten 2010 infördes det s.k. bolånetaket. Det innebär att om du skall köpa en bostad så får du inte låna mer än 85% av marknadsvärdet. 15 % av priset får du alltså finansiera på annat sätt. För dem som har den summan på banken är detta självklart inte något problem. Men om du inte har det så gäller det att se upp så att bostaden inte blir dyrare än nödvändigt.

Syftet med bolånetaket var att vi inte skulle skuldsätta oss lika mycket, men nu har det istället visat sig att lånen har blivit dyrare. Många måste istället ta ett s.k. Blancolån för att kunna finansiera sitt bostadsköp. Det innebär att du tar ett privatlån men får sämre villkor än vad du får på bolånet, eftersom du inte har bostaden som säkerhet. Reformen innebar alltså inte att det blev bättre för oss konsumenter, men vi måste trots det förhålla oss till att bolånetaket finns.

Om du är i en situation där du skall köpa en bostad och skall ta ett bolån, så kommer kreditgivaren att erbjuda dig att ta ett blancolån samtidigt som du lånar till din bostad. Det är här du behöver se upp. Det lånet kan nämligen bli onödigt dyrt.

Förhoppningsvis har du jämfört boräntorna hos olika kreditgivare innan du tar ett lån. Men det är ju inte säkert att den kreditgivare som ger bäst bolåneränta också ger bäst ränta på blancolånet. Som vanligt måste du alltså beräkna lånekostnaden för de lån du tar. Skillnaden i kostnad kan vara 1000-tals kronor per år. Att jämföra olika kreditgivares villkor är ett enkelt och effektivt sätt att spara pengar, så att du kan använda dem till roligare saker än att betala ränta.

Det är fullt möjligt för dig att ha bolånet hos en bank och blankolånet hos en annan kreditgivare. Att jämföra kostnader är alltid bra, så det är klart att du skall göra det när du gör ditt livs kanske största affär. Så gå in och beräkna lånekostnaden på just dina lån. Gör en lånekalkyl så kan du se att det finns pengar att tjäna.

 

Beräkna lånekostnaden för just ditt bolån.

När du skall låna pengar behöver du självklart betala ränta till kreditgivaren. Hur hög räntan är varierar beroende av vilken kreditgivare du söker lånet hos och om du har en säkerhet för ditt lån eller ej. Det första du skall göra innan du ansöker om ett lån är att beräkna lånekostnaden för just ditt lån.

För att få veta vilka uppgifter du skall skriva in när du räknar på lånet behöver du undersöka vilken ränta du kan få hos olika kreditgivare. Enklast får du veta det genom att gå in på olika kreditgivares hemsidor och där se vilken ränta de erbjuder. När du gjort detta går du in på lanekalkyl-se och beräknar lånekostnaden.

Kom också ihåg att den räntekostnad du betalar på ditt lån går att dra av i deklarationen. Det innebär att du får dra av 30% av räntekostnaden i deklarationen. (Under förutsättning att du skall betala mer i skatt än vad du får dra av). De flesta svenska kreditgivare informerar Skatteverket hur mycket ränta du betalat, så det behöver du inte göra själv.

Dessa pengar får du tillbaka vid skatteåterbäringen året efter det att du betalt räntan. Om du behöver pengarna direkt kan du ansöka om s.k. “skattejämkning”. Risken med det är att du kan få kvarskatt året efter, om ränteavdraget blivit för stort.

Min rekommendation är att du inte jämkar, utan att du väntar och istället får tillbaka på skatten. Då blir den avdragna räntan en glad överraskning.

 

Beräkna lånekostnaden för just ditt bolån.

 

Höj ditt bolån för renovering

Att renovera hemmet är inte bara en väg till att förnya och försköna ditt boende, utan det kan även bidra till att höja dess marknadsvärde. För många blir finansieringen av renoveringen en nyckelfråga. Ett populärt alternativ är att höja sitt befintliga bolån. Men hur går det till, och vad bör man tänka på?

När du initialt tecknade ditt bolån baserades lånebeloppet på bostadens värde vid den tidpunkten. Om ditt hem har ökat i värde sedan dess, antingen genom bostadsmarknadens uppgång eller genom tidigare renoveringar, kan du ha möjlighet att låna mer än det ursprungliga beloppet. Att höja sitt bolån för renovering kan ge en lägre ränta jämfört med att ta ett vanligt privatlån, eftersom bolånet är säkrat med bostaden som pant.

Innan du bestämmer dig för att höja ditt bolån bör du dock göra en noggrann kalkyl. Hur mycket kommer renoveringen att kosta? Hur mycket kan du låna baserat på din bostads nuvarande värde? Kom ihåg att även om du kan låna mer, betyder det inte att du nödvändigtvis bör göra det.

Det kan också vara klokt att rådfråga en mäklare eller värderingsman för att få en uppfattning om hur mycket renoveringen faktiskt kommer att höja bostadens värde. Om den förväntade värdetillväxten inte motsvarar kostnaden för renoveringen, kan det vara värt att överväga andra finansieringsalternativ.

Slutligen, när du har bestämt dig för att höja ditt bolån, kontakta din bank eller långivare. De kan ge dig råd om processen och vilka dokument du behöver för att gå vidare.

Att renovera ditt hem kan vara en spännande resa. Med rätt planering och finansiering kan du skapa det hem du alltid drömt om, samtidigt som du gör en god investering för framtiden.

 

Topplån eller bottenlån

När du tar steget för att finansiera ditt hemköp, stöter du ofta på begreppen topplån och bottenlån. Men vad innebär de egentligen och vilket av dem är mest fördelaktigt för dig?

Bottenlån, som ibland kallas för primärlån, är själva grunden i din bostadsfinansiering. Detta lån utgör en betydande del av bostadens totala köpeskilling, vanligtvis upp till 85% av bostadens marknadsvärde. Med bottenlån har du oftast lägre ränta jämfört med topplånet, eftersom risken för banken eller långivaren anses vara mindre. Detta beror på att bostaden du köper fungerar som säkerhet för lånet.

Topplån, å andra sidan, fyller ut den resterande delen av bostadspriset, oftast upp till 95% av bostadens värde. Med tanke på att det inte täcks av samma säkerhet som bottenlånet, bär det med sig en högre ränta. Detta är bankens sätt att kompensera för den högre risk de tar när de lånar ut dessa pengar.

Valet mellan topplån och bottenlån är inte en antingen-eller-situation. De flesta bostadsköpare kommer att ha både ett topplån och ett bottenlån. Nyckeln ligger i att förstå balansen mellan dessa två och hur de påverkar din ekonomi på lång sikt. Genom att t.ex. spara ihop en större kontantinsats kan du minska ditt behov av topplån och därmed spara pengar tack vare lägre räntekostnader.

 

Välja rörlig ränta, fast ränta eller räntetak? Ett viktigt beslut för din ekonomi

När du ansöker om ett bolån står du inför flera beslut som kan ha en långvarig inverkan på din ekonomi. Ett av de mest betydande valen gäller räntestrukturen: ska du gå för rörlig ränta, fast ränta, eller kanske överväga ett räntetak? För att fatta ett välgrundat beslut krävs det att man förstår varje alternativs egenskaper.

Rörlig ränta, ofta kallad variabel ränta, är kopplad till marknadsräntan. Den kan stiga eller sjunka beroende på ekonomiska förhållanden. Denna typ av ränta kan vara lockande då den initialt ofta är lägre än fast ränta. Men det innebär också en viss osäkerhet, då dina månatliga betalningar kan variera över tid.

Å andra sidan ger fast ränta en större förutsägbarhet. Här låser du in en bestämd räntesats under en specifik period, oftast mellan ett och tio år. Detta ger dig trygghet i vetskapen om att din ränta och därmed dina månatliga återbetalningar förblir oförändrade oavsett marknadsförändringar.

Räntetak kan ses som en mellanväg mellan de två tidigare alternativen. Här har du en variabel ränta, men med en garanti om att räntan aldrig kommer att överstiga en viss nivå. Detta kan ge en viss trygghet för dem som önskar flexibiliteten med rörlig ränta men vill skydda sig mot alltför stora räntehöjningar.

Ditt val mellan rörlig ränta, fast ränta och räntetak bör baseras på din risktolerans, din ekonomiska situation och din syn på framtida ränteförändringar. Det kan även vara klokt att rådfråga en ekonomisk rådgivare för att säkerställa att ditt val ligger i linje med dina långsiktiga ekonomiska mål.

 

FAQ – Frågor och svar.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån du tar för att finansiera ett bostadsköp.

Hur mycket kan jag låna till ett boende?

Lånebeloppet beror på din inkomst, skulder och bankens utlåningspolicy.

Vad är ränta på bolån?

Ränta är den kostnad du betalar för att låna pengar, oftast uttryckt i procent per år.

 

Ansök om lån

Rulla till toppen