Bolån

Ansök om bolån

Att utfylla en online-ansökan om bolån tar bara ett par minuter av din tid. Du slipper att gå till banken, och du slipper att anpassa dig efter bankens öppettider! Du kan med andra ord helt i ditt eget tempo – och närsomhelst på dygnet – uppleva hur lätt det är att ansöka om ett bostadslån. Du behöver inte oroa dig för säkerheten. Det är lika säkert att göra en online ansökan som att gå till banken och ansöka om ett bostadslån. Utsätt inte dina drömmar – ansök om ett bostadslån i dag!

Visa mer resultat

Sorteringen av erbjudanden påverkas av storleken på vår provision! Läs mer…

Vi erbjuder fördelaktiga bostadslån online

Bolånetaket, vad innebär det?
Hösten 2010 infördes det s.k. bolånetaket. Det innebär att om du skall köpa en bostad så får du inte låna mer än 85% av marknadsvärdet. 15 % av priset får du alltså finansiera på annat sätt. För dem som har den summan på banken är detta självklart inte något problem. Men om du inte har det så gäller det att se upp så att bostaden inte blir dyrare än nödvändigt.

Syftet med bolånetaket var att vi inte skulle skuldsätta oss lika mycket, men nu har det istället visat sig att lånen har blivit dyrare. Många måste istället ta ett s.k. Blancolån för att kunna finansiera sitt bostadsköp. Det innebär att du tar ett privatlån men får sämre villkor än vad du får på bolånet, eftersom du inte har bostaden som säkerhet. Reformen innebar alltså inte att det blev bättre för oss konsumenter, men vi måste trots det förhålla oss till att bolånetaket finns.

Om du är i en situation där du skall köpa en bostad och skall ta ett bolån, så kommer kreditgivaren att erbjuda dig att ta ett blancolån samtidigt som du lånar till din bostad. Det är här du behöver se upp. Det lånet kan nämligen bli onödigt dyrt.

Förhoppningsvis har du jämfört boräntorna hos olika kreditgivare innan du tar ett lån. Men det är ju inte säkert att den kreditgivare som ger bäst bolåneränta också ger bäst ränta på blancolånet. Som vanligt måste du alltså beräkna lånekostnaden för de lån du tar. Skillnaden i kostnad kan vara 1000-tals kronor per år. Att jämföra olika kreditgivares villkor är ett enkelt och effektivt sätt att spara pengar, så att du kan använda dem till roligare saker än att betala ränta.

Det är fullt möjligt för dig att ha bolånet hos en bank och blankolånet hos en annan kreditgivare. Att jämföra kostnader är alltid bra, så det är klart att du skall göra det när du gör ditt livs kanske största affär. Så gå in och beräkna lånekostnaden på just dina lån. Gör en lånekalkyl så kan du se att det finns pengar att tjäna.

Bostadslån

Beräkna lånekostnaden för just ditt bolån.

När du skall låna pengar behöver du självklart betala ränta till kreditgivaren. Hur hög räntan är varierar beroende av vilken kreditgivare du söker lånet hos och om du har en säkerhet för ditt lån eller ej. Det första du skall göra innan du ansöker om ett lån är att beräkna lånekostnaden för just ditt lån.

För att få veta vilka uppgifter du skall skriva in när du räknar på lånet behöver du undersöka vilken ränta du kan få hos olika kreditgivare. Enklast får du veta det genom att gå in på olika kreditgivares hemsidor och där se vilken ränta de erbjuder. När du gjort detta går du in på lanekalkyl.se och beräknar lånekostnaden.

Kom också ihåg att den räntekostnad du betalar på ditt lån går att dra av i deklarationen. Det innebär att du får dra av 30% av räntekostnaden i deklarationen. (Under förutsättning att du skall betala mer i skatt än vad du får dra av). De flesta svenska kreditgivare informerar Skatteverket hur mycket ränta du betalat, så det behöver du inte göra själv.

Dessa pengar får du tillbaka vid skatteåterbäringen året efter det att du betalt räntan. Om du behöver pengarna direkt kan du ansöka om s.k. “skattejämkning”. Risken med det är att du kan få kvarskatt året efter, om ränteavdraget blivit för stort.

Min rekommendation är att du inte jämkar, utan att du väntar och istället får tillbaka på skatten. Då blir den avdragna räntan en glad överraskning.

 

Ansök om lån

Scroll to Top